ZORINA ROĐENDANSKA TORTA

Skroman a za snagu i zdravlje zajednice neprocjenjiv rođendan, proslavit će danas (26. rujna) jedna Zora. Deset godina je tek navršila, ali itekako je zrela u stavovima i socijalnim vizijama. Prva dekada njezinog aktivnog rada dala je rezultate koje neki ne postignu ni za jednu čitavu evoluciju. Čakovečka Udruga Zora, nevladina i neprofitna organizacija koja se bori za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i prava manjina te educira i podiže svijest o problemima od općeg društvenog interesa; prije svega je vrijedna za grad i lokalnu zajednicu u kojima krči civilne puteve. No, kao takva je moćna karika u lancu udarničkih tvornica za proizvodnju nenasilnog života u Hrvatskoj. Zora spada u red onih brojnih, malih obrta u kojima se marljivo proizvode klice jednog budućeg normalnog svijeta. Zato Čakovec a i svi mi, imamo razloga da proslavimo rezanje Zorine rođendanske torte. Uz slavljeničke svjećice bit će predstavljena i nova Zorina kampanja “Kreatori promjena” – najkraće rečeno, fokusirana na kaljenje, kuraženje samosvijesti u građanima. “Izazivamo te da kreiraš svoj izazov i njime izazoveš i sebe i svoju okolinu. Izazovno, zar ne?” najavljuje Zora temelje kampanje: “To uistinu može biti što god želiš, možda nešto što već dugo želiš a nikako da se desi, nešto što je van granice tvoje zone komfora ili pak upravo suprotno, nešto što voliš raditi i rado bi se time uključio/la…”
Čakovečka Zora uvijek sviće, nikada ne zalazi njezin aktivizam. Tako su povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji, održali tribinu “Mladi: važnost odgoja za rodnu ravnopravnost”, a u sklopu Inicijative mladih “Ispeglajmo neravnopravnost”. Naglašavajući važnost što ranijeg “peglanja” rodnih zabluda, svakodnevne brige za ispravljanje krivih navika (često iz roditeljskih domova preuzetih loših odgojnih predrasuda) u odnosima unutar mlade populacije. Anja Repalust, studentica Filozofskog fakulteta Zagreb, Odsjek za sociologiju, suradnica na istraživanju rađenom za potrebe Inicijative “Ispeglajmo ravnopravnost” objasnila je koja je važnost raspodjele kućanskih i obiteljskih poslova u kontekstu rodne ravnopravnosti, podsjetivši kako se (ne)svjesna diskriminacijska mantra krije i u najbanalnijim svakodnevnim obiteljskim prizorima. Najveći dio poslova u kućanstvima i dalje obavljaju žene. Takav rad predstavlja “dvostruku radnu smjenu”, a obično se spominje kao “nevidljivi rad”. Ženski plaćeni rad obično je i manje plaćen, a poslodavci rjeđe zapošljavaju žene, time se krug gorko zatvara: žene su opet ovisne o svojim partnerima.
Anja Repalust naglasila je da rodna segregacija obično počinje u ranom djetinjstvu. Ne samo da će se po defaultu djevojčicama tovariti više kućanskih poslova, nego će očevi i u nagradama praviti distinkcije: opere li sin očev auto uvijek će uprihoditi više džeparca nego što ga je dobila kćer za isti (i bolje obavljen) posao.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s