TRUDNA NA POSLU

U bogatom katalogu diskriminacija kojima naše društvo raspolaže, diskriminacija majki jedan je od najčešćih alata za podjarmljivanje. Izravno, ili perfidno upakirano, ali šikaniranje trudnica i majki s malim bebama, gotovo da je društveno prihvatljiv poslovni obrazac. Odvajkada ovdje ukorijenjen. Krvožedna jagma za profitom samo je još više usijala takva ponašanja – od poslodavaca i beskrupuloznih vlasnika izrabljivačke strategije, pa do poživinčenih tragača za radnim mjestom. Onih koji šalju hiljade molbi “za zamjene”, onih koje bijeda tjera da se nadaju “kako se trudnica nikada neće vratiti dok su oni na njenom radnom mjestu.”
Mediji, kao uvijek vjerna lešinarska logistika senzacionalističkog ponižavanja, prije dvije godine su u stampedu pratili Biancu Matković, HDZ-ovsku saborsku zastupnicu, s kretenoidnim naslovima “I trudna u Sabor!”, tretirajući ženu kao cirkusku točku. U slučajevima poznatih, javnih osoba, političarki ili glumica, primjerice, u pravilu će mediji ložiti licemjernu dušebrižničku kampanju o tome smiju li one odmah nakon poroda natrag na posao i je li to dobro za njihove bebe. Kao da to nije intimna stvar majke, nego javna prćija.
Elem, Udruga Roda pokrenula je koristan projekt “Trudna na poslu – STOP diskriminaciji majki na tržištu rada”, s namjerom da studiozno izloži cijelu paletu najsuvremenijih trikova za šikaniranje ove populacije. I da se onda mogu prirediti djelotvorni načini otpora toj vrsti diskriminacije. Roda u tom cilju poziva trudnice i majke da doprinesu promjenama koje žele vidjeti u društvu. “Ovim putem prikupljamo iskustva trudnica i majki koje su osjetile nepravdu u vrijeme traženja posla, razgovora za posao, priprema za rodiljni/roditeljski dopust i po povratku na posao. Opišite s kakvim ste se preprekama susreli, jer ćete tako pomoći drugim trudnicama i majkama da prepoznaju diskriminaciju i da je prijave. Također ćete pridonijeti senzibilizaciji poslodavaca i cijelog društva. Podijelite svoje iskustvo na forumu ili FB-profilu udruge Roda.Možete to učiniti i e-poštom na adresu roda@roda.hr. Vašim ćemo se iskustvima koristiti tijekom provedbe projekta ne navodeći vaše osobne podatke”, stoji u pozivu Udruge Roda.
Niz je perfidno-sirovih diskriminacijskih podvala i demonstracija moći pobrojanih u Rodinim primjerima, a koje ponekad i toleriramo kao nešto preko čega se šutke prelazi:
– htjeli ste se javiti na oglas za posao, ali je u njemu poslodavac istaknuo da traži osobu muškog spola iako ste vi zadovoljavali tražene uvjete
– poslodavac vam je na razgovoru izravno ili neizravno dao do znanja da je posao namijenjen muškoj osobi
– poslodavac vas je odbio zaposliti, jer je doznao da ste trudni ili da planirate trudnoću
– na razgovoru za posao postavljana su vam pitanja o vašem obiteljskom statusu i planovima za budućnost.
Znate ono, gleda vas svinja i sve voajerski ugmizava u vaše najosobnije želje ljubavi. Podmećući okrutne klipove pod elementarno ženino pravo, poslodavci i drugi muški kolege nerijetko (podsjećaju nas u Rodinom korisnom podsjetniku) zbijaju “neukusne šale na račun ženine težine, pojačanog apetita, češćih odlazaka na toalet…”
Diskriminacijske ideje su neiscrpne. Ne smijemo dopustiti da se guraju pod tepih, tu pored nas. Ili kako vele u Rodi: “Za pojavu diskriminacije možemo znati samo ako o njoj ne šutimo.”

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s