SAMOPOSLUGE BIJEDE

Venezuela otvara Ministarstvo sreće. Hrvatska otvara samoposluge bijede. I jedna i druga zemlja te projekte objašnjavaju namjerom da se pobrinu za svoje najugroženije građane. Venezuela je najsretnija zemlja Latinske Amerike i peta najsretnija zemlja svijeta. Na listi globalne sreće (prema istraživaju organizacije Gallup) Hrvatska je na 58. mjestu.
U Hrvatskoj ne postoji ministarstvo koje bi u svom nazivu i resoru uključilo sreću kao strategiju. Kao nimalo apstraktnu stavku za koju bi se država morala boriti svim sredstvima. U Hrvatskoj prije možemo očekivati otvaranja ministarstava pljačke iz vrha državne vlasti, korupcije, šovinizma… s precizno reguliranim natječajima, recimo, za linč brata druge krvi ili odobrenim poticajima za koruptivne programe.
Venezuelansko novo ministarstvo punim nazivom zvat će se Ministarstvo vrhovne socijalne sreće. Cilj je pojačati programe protiv siromaštva, poboljšati živote osoba s invaliditetima te postići veće razine socijalne jednakosti. “Ministarstvo za sreću pazit će na našu braću i sestre s poteškoćama, za beskućnike, za starce, našu djecu”, istaknuo je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, realizirajući ideju pokojnog predsjednika Huga Chaveza.
Srećolika etiketa nije jedini potez u borbi venezuelanske vlade za smanjenje socijalnih razlika u zemlji. Specifični latinosocijalizam (koji nezadrživo kola duž cijelog kontinenta) funkcionira na slijedeći način: venezuelanski ministar financija Nelson Merentes, najavio je znatno viša izdvajanja za socijalne programe iz budžeta za 2014. Iduće godine bi iz ukupnog budžeta od nekih 87 milijardi $ trebalo biti potrošeno 62 % na socijalne programe!
Možemo li zamisliti da se toliki postotak izdvaja iz godišnjeg budžeta Hrvatske? Teško. Kako bi se onda debelim guskama dupeta mazala, odnosno, kako bi pohlepnici utažili svoju enormnu pohlepu. Umjesto dugoročne strategije i osviještenosti države da se pobrine za one skromne ili na dnu bijede, postoje tek stihijski “vatrogasni” primjeri po lokalnim samoupravama ili iscrpljujuća borba udruga civilnog društva koje jednostavno ne mogu same.
U Karlovcu je ovih dana (nakon Rijeke i Vinkovaca) otvorena socijalna samoposluga kao pomoć najugroženijim građanima. Samoposluga je jedan od projekata gradskog programa socijalne politike, a vođenje samoposluge odrađivat će volonteri Gradskog društva Crvenog križa Karlovac. Police su napunjene donacijama jednog trgovačkog lanca i ljudi velikog srca.
Neobavješteni cinik bi se zapitao što kad donacije pristignu iz onog megalanca koji je jedan od većinskih vlasnika Hrvatske? Izdašni državni poticaji što mu obilato idu niz dlaku, komotno dopuštaju i ovakve kratkotrajne izljeve milosrđa.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s