BAKLJE SLOBODE

Odvajkada je tako: u vremenima opakog mraka baš se raspale baklje slobode. Važan, historijski korak se dogodio u Osijeku u danima kad je Hrvatska pod ofenzivom retrogradnih snaga. Dok ovo društvo posrće u živom blatu kojim se nabacuju marljivi neimari nacističke prošlosti, plemenita je i hrabra gesta osnivanje svake civilne oaze. Svakog pribježišta zlostavljanih, poniženih i obespravljenih. Nevladina organizacija LIBERos prva je u osječkoj povijesti koja se bori za prava LGBTIQ zajednice. Svoje, zasad gerilske gabarite, namjerava iz sve snage upotrijebiti u borbi za slobodno, demokratsko i emancipirano civilno društvo. Oni otvoreno sanjaju (i žele ju ostvariti na javi) zajednicu čije su temeljne vrijednosti sloboda, mir, nenasilje, individualnost, pravednost, rodna ravnopravnost, tolerancija, sloboda govora, sloboda misli, očuvanje, promicanje i prihvaćanje različitosti, sloboda izražavanja kao i pravo na samoidentifikaciju i samodefiniciju.
Udruga LIBERos trenutno broji petnaest stalnih članova i nekoliko desetaka simpatizera, motiviranih sudjelovati u budućim aktivnostima. “Aktivnosti bi, između ostalog, uključivale i dijeljenje informativnih letaka i brošura koje bi educirale građane Osijeka o ljudskim pravima te zakonskim implikacijama promjene Ustava”, kaže predsjednica udruge Mirna Zlatić.
Iz LIBERosa jasno upozoravaju da svrha referenduma 1. prosinca nikako nije zaštita braka nego diskriminacija LGBTIQ zajednice i takvo mišljenje namjeravaju izražavati putem prosvjetiteljskih akcija: “Nadamo se da će organizirane akcije potaknuti javnost da izađe na referendum te zaokruži PROTIV”, ističe nadu Mirna Zlatić.
LIBERos također za buduće djelovanje planira najrazličitije vrste mobilizatorskih, informativnih i edukativnih djelovanja, usmjerenih na podizanje svijesti građana o problemu diskriminacije LGBTIQ zajednice. Nadam se da će sve te aktivnosti dovesti i do prvog Osijek Pridea.
“LGBTIQ populacija u Osijeku i okolici gotovo je nevidljiva javnosti. Do danas nije postojala udruga koja se zalagala za prava LGBTIQ zajednice te nije bilo pomaka u ostvarivanju vidljivosti, jednakosti ili otvorenog suživota svih građana bez obzira na seksualnu identifikaciju ili orijentaciju”, govori predsjednica Zlatić. Članovi udruge nadaju se da će otvoriti vrata tolerantnijem Osijeku i omogućiti platformu za razvijanje vidljivosti i jednakosti LGBTIQ zajednice. Udruga još nema službenu web stranicu, ali je zato prisutna na Facebooku.
U svjetlu važnog fajterskog fronta za civilne vrijednosti ukazala se i upravo obilježena deseta godišnjica osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Možemo li zamisliti na što bi ovo društvo sličilo da nije bilo izdržljivih boraca za civilnu infrastrukturu? Koliko bi se zla i netrpeljivosti udobno ubrložilo u Hrvatskoj? S pravom upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić naglašava da dobrota uvijek gradi mostove, prijateljstva i otvara nove mogućnosti za dobro: “Mladi su nam još jednom pokazali da znaju i mogu osmisliti izvrsne volonterske inicijative, te na taj način usvajaju vrijednosti civilnog društva i građanskog aktivizma. Nacionalna zaklada potiče i podržava aktivne građane, jer što više dajete, to više i dobijate.”
Zato je od evolucijskog značaja hoćemo li mladima, djeci koja dolaze, ponuditi što više herojskih uzora poput LIBERosa ili, pak, bijednih ustašoidnih kretena tipa Joea Šimunića. Ja još uvijek vjerujem da nije kasno da ove potonje pojede njihov vlastiti mrak. I da zauvijek odjebu iz naših života.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s