HEROINE NA SELU

Opako je doba. Rigidni konzervativni maljevi po ovoj zemlji pokušavaju diskriminirati sve do čega stignu. Zato je svako gnijezdo civilnog otpora prevažno za ovdašnji opstanak. A svaku radionicu za njegu ravnopravnosti moramo čuvati poput krhke božićne kuglice. Možda medijski nevidljivo, podalje od očiju javnosti svakodnevno se biju prave male bitke za humanije društvo. I u onim formalno urbanim sredinama, navodne liberalne orijentacije, rodna ravnopravnost prečesto se nalazi na brutalnim kušnjama. Ili se eskivira i ponižava brojnim manje-više prikrivenim muškim trikovima. Ruralne sredine još u gorem su položaju. Patrijarhalne naslage teško pucaju. Tradicionalna podjela uloga nimalo ne mazi ženu. Najčešće se njihova svakodnevna bitka svodi na to da osujete diskriminaciju unutar vlastitih zidova. Na širi društveni angažman jedva da stignu i pomisliti.
Jačanju uloga žena u aktivizmu lokalnih ruralnih sredina posvećen je europski GARD projekt “Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – osnaživanje žena u ruralnom društvu”. Osim Hrvatske, program se provodi u Bosni i Herecegovini i Albaniji, te u Španjolskoj. Prva radionica u Hrvatskoj je održana u travnju ove godine u Zagrebu. Krajem studenog i početkom prosinca održane su radionice na terenu – u Jarmini i u Starim Jankovcima. Žene su na tim radionicama (realiziranima uz pomoć tamošnjih ženskih udruga i njihovih općina) vlastitim trpkim iskustvima objašnjavale s kakvim se dimenzijama patrijarhalnosti još moraju sukobljavati. Jedna od najčešćih predrasuda -ističe Marina Mišanović, voditeljica GARD projekta u Hrvatskoj- jest omalovažavanje pri vrednovanju ženskog rada. Također su govorile o još uvijek drastičnim razlikama u odgoju dječaka i djevojčica. Što se u kasnijem životu zatvara u krug bez povratka.
U cilju umrežavanja aktivizma kojim se bori za svaku stopu rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, formirana je i nacionalna Mreža za pitanje rodne ravnopravnosti u ruralnom razvoju. U mrežu je uključeno 16 organizacija i udruga, kako iz Slavonije, tako i iz drugih dijelova Hrvatske.
“Shvatili smo da je važno pružiti stručnu pomoć ženama u svim područjima njihova života i rada kroz individualno savjetovanje kao i obrazovanje i njihovo osposobljavanje za javno djelovanje te ih potaknuti da budu ekonomski aktivnije, a time i neovisnije”, kaže Marina Mišanović. Plemenita, važna misija.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s