JABUKE SLOGE

Jednom davno, dok još zemlja ni približno nije bila ovako zagađena pesticidima, nukleranim pokusima i zlim ljudima, u selu Čepinu pored Osijeka živjela je šogorica moje bake. Slovakinja porijeklom, imala je onu neponovljivu zapjevavajuću melodiju u jeziku. U njezinoj su bašti rasle najveće jagode koje sam ikada sreo u životu. Uspijevale su bez trunke umjetnih primjesa – rasle su od čiste ljubavi njihove uzgajivačice. Ona je doista razgovarala s tim jagodama, tepala im i pjevala. Kao i svemu ostalom što je neobuzdano đikljalo iz njenog rajskog vrta. Umrla je u Kanadi gdje su živjela sva njena djeca. Srce je morala dijeliti između zemlje i čežnje za djecom. Izbor nije bio lagan.
Da je danas živa, ta bi rođaka moje babe sigurno bila jedna od neumornih sudionica u Grupama solidarne razmjene (GSR). Prije svega njegujući vlastite plodove, dijeleći ih sa drugima, ne samo kao ekološki osviještene, nego i kao zalog neposrednog održivog povjerenja.
“Ako želimo spasiti domaću proizvodnju, ali i kupca, važno je da se kupac i proizvođač direktno povežu. To je jedini način da kupac bude siguran u to što kupuje. Ulaskom u Europsku uniju postali smo dio veće utakmice i zatrpani robom iz uvoza koja je često jeftinija, ali isto tako vrlo nekvalitetna i nutritivno manje vrijedna. OPG-ovi u našoj državi su u nevolji jer ljudima kojima je povjerena odgovornost upravljanja tim resursom nije stalo do njih”, upozorio je Mario Miličević, predsjednik udruge OSPERA, na nedavno održanom osječkom skupu povodom UN-ovog proglašenja 2014. godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Da je stanje u Hrvatskoj alarmantno, pokazuje činjenica da se dnevno zatvara i do 8 malih obiteljskih gospodarstava. Malih iskonskih tvornica hrane koje su izgubile trku pred megapohlepnim megalancima u kojima police stenju pod sumnjivom robom i tretiranim mutantima.
Miličević smatra da je potrebno senzibilizirati širu javnost o ovome problemu. Ističe kako upravo permakultura kao samoodrživi način proizvodnje osigurava osnovne životne potrebe na solidaran, pravedan, ali i efektivan način.
Neizmjerna je sreća, recimo, kad na pijaci subotom možete svoju opskrbljivačicu Gocu iz Bijelog Brda (koja, btw, kao da je blizankinja Nede Arnerić) pogledati u oči i znati da tamo stanuje povjerenje. Osjećate se dobro, znajući da se grdno napatila i vlastitim rukama uzgojila savršenstvo paradajza ili krastavaca. Da vam uz moćan okus prodaje i djeliće svoje muke u proizvodnji hrane.
Vrijedno je zabilježiti predivnu priču koju je na spomenutom osječkom skupu o važnosti OPG-ova, ispričala Alma Mihaljević iz Dalja. Ova proizvođačica jabuka članica je i pulske grupe solidarne razmjene, tako da svoje proizvode svaka dva tjedna nudi i na pulskoj zelenoj tržnici. Članovi grupe mogu naručiti određenu količinu jabuka, jabučnog soka ili drugih proizvoda i u određeni dan ih preuzeti na pulskoj pijaci. No, isto tako mogu doći na imanje Mihaljevićevih u Dalj i odraditi svoju nabavku. Snažne žile solidarnosti pokazale su se i prošloga ljeta, u jednom od perioda katastrofalnih kiša. Ispucale topaz jabuke došle su u opasnost da sav njihov urod potrune. Zbog ekološke proizvodnje Mihaljevićevi ih nisu premazivali sredstvima kojima bi se šteta “zakrpala”, preostalo je od jabuka napraviti sok.
“U tom trenutku nismo imali 20.000 kuna koje bismo uplatili za prešanje jabuka. No, tada su u grupi solidarne razmjene sami kupci prikupili sredstva odnosno pretplatili svoje buduće proizvode, uplatili novac, a ja sam na vrijeme spasila jabuke od kojih smo dobili čisti ekološki sok. Ulaskom u taj GSR prvi puta sam postala ponosna što sam seljak”, kaže Alma Mihaljević.
Jabuke sloge umjesto jabuka razdora, to bi trebao biti princip na kojemu bi moglo uroditi svako normalno društvo. I to uopće nije utopija.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Gospodarstvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s