ŠUTI DOK TE GAZIM

Najbrutalniji, najnasilniji dio filma “Šuti” dogodi se u nekoliko “osunčanih” scena obiteljskog piknika. Dok na žalu neke uboge rijeke, na naplavinama otpada, jedna raspadnuta, izmrcvarena četveročlana porodica pokušava iz svoje iznurene utrobe poroditi utopiju izleta. Skrutnuto, beznadežno “čavrljanje” o krumpir salati i šaranima na roštilju, pogađa u pleksus gore od najizravnijih udaraca čekićem. Svi daljnji, eksplicitni proizvodi nasilja u toj obitelji, kojima će na mračnom fonu priče Lukasa Nole (savršene suborce imao je u snimatelju Mirku Pivčeviću, scenografu Ivanu Veljači, kostimografkinji Ani Savić Gecan) prohujati ova krvava bajka, zapravo su derivati premučnog vikenda.
U magmi fizičkog i mentalnog terora na kojoj pluta ovaj svijet gotovo da se najgore eksplozije događaju unutar obiteljskih zidova. U kupaonicama, kuhinjama, dnevnim i dječjim sobama… Gdje je cijuk svake zgažene igračke ili klepet lonca možda zvučna kulisa za vrisak nečije izgažene duše. Lukas Nola je filmom “Šuti” bespoštedno objavio rat obiteljskom nasilju. Ogromnom energijom poštenja i očajničke borbe za posljednje komadiće ljudskosti, Nola i njegova razorna gerilska ekipa, bore se protiv malih kućnih zločina. Protiv dugog marša u noć, protiv otrovnog kanceroidnog stanja svakodnevne mržnje, stanja koje Nola uspoređuje s pravim ratom.
“Imam 25 godina iskustva rada u ovom kontekstu i prvi put čujem da netko naziva obiteljsko nasilje tihim ratom. To doista jest rat, žene i djeca vode rat za preživljavanje”, rekla je Neva Tölle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb. Prije mjesec dana (25. studenog) Autonomna ženska kuća obilježila je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uz sudjelovanje Lukasa Nole, glumica iz filma Tihane Lazović i Lane Barić te glumice Barbare Nole. Ove žene i glumice simbolički su nosile crni flaster preko usta (znak i na plakatu za film), ukazujući koliko je šutnja o nasilju jednako nasilna kao i sam čin terora.
Nemoguće je ustati iz fotelje nakon projekcije filma “Šuti”. Jer, prikovani ste, išamarani, izudarani, umrljani suzama, poraženi fikcijom o sumornim istinama oko nas. Ali osjetite se i posvećeni, nekako pomazani privilegijom da možete sudjelovati u činu prepoštene umjetničke hrabrosti. Iz muka Nolinog urlika pršti silna čežnja da se unište klice zla a pronađu krpice spokoja. Glumački tim snova tu je redateljevu čežnju upio poput jedinog mogućeg čarobnog eliksira, preradivši ga u napitak mahnite utrobne bitke za ljubavlju. Dođe ti, dok se mučiš s njima, da ih zagrliš i priviješ na srce, jer prestrašeno je poput njihovog. Čak i u rukama najmonstruoznijeg malog monstruma hrvatskog filma (genijalni Milan Pleština, u svjetskim razmjerima još mu jedino parira Jack Nicholson u “Shiningu”) proradit će poneka sekunda nježnosti – govor Pleštininog tijela dok uzima bebu u naručje ili kad iz automobila iznosi umiruću ženu. I svi ostali u Nolinoj četi – Tihana Lazović, Lana Barić, Živko Anočić, Bernard Tomić, Ksenija Pajić, Bojan Navojec, Enes Vejzović, Ksenija Marinković i Ivo Gregurević – isijavaju škrtu, potuljenu, očajničku vjeru da će pravda jednom zasvjetlucati i u najmračnijem grotlu življenja. Gotovo da nije fer izdvojiti ikoga, ali istinske heroine su Tihana Lazović (iz tog njenog čudesnog bića kao da će svaki čas vrisnuti Janis i oplakati nas sa “Cry Baby”) i Lana Barić (glumica vanserijskog spoja priprostog luzerstva i božanske žrtve). Otići s njima u smrt i smiraj, iz one izgubljene kade-arke, uz taktove elgičnog soundtracka Jure Ferine i Pavla Miholjevića, iskustvo je za pamćenje. Kakve god bile buduće kritičarske rang-liste, “Šuti” ima mjesto u najužem vrhu najboljih naših filmova svih vremena. I često ćemo se vraćati u njegovo mračno okrilje, kao jednu od šansi iskupljenja.

Komentiraj

Filed under Društvo, Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s