DIJANINA LISTA LJUDSKOSTI

Na sam Božić prošle godine, sa ženom sam koračao tjeskobnim hodnicima Yad Vashema. Muka je koračala s nama. Nismo znali kamo bi s rukama koje drhte od stida, tuge i jada, jer pripadamo ljudskom rodu koji može i takve neljude izroditi. Demone sposobne da u ime Boga satru sve božansko u čovjeku druge vjere, nacije, boje kože, drukčije ugođene duše… Ništa vas ne može pripremiti za susret s tim jeruzalemskim kompleksom memorabilije Holokausta. Baš ništa vas ne brani od jecaja žrtava koji nikada nisu utihnuli iz muzejskih zvučnika, baš ništa vas ne sklanja od šoka dok gledate goleme fotografije bezbrojnih statista banalnog zla. Onih ravnodušnih građana koji su u špalirima po ulicama Europe, oduševljeno pozdravljali egzekutore. Jer, toga dana nisu dolazili po njih. Zločinci su tutnjali po njihove susjede – preko noći ozloglašene kao manje vrijedne.
A kad uđete u posebno zdanje Yad Vashema posvećeno žrtvovanoj djeci, tada vam sva čula potonu u led. U posvemašnjoj tami, crnjoj od prapočetka svijeta, gori samo jedna svijeća. Zidovi su prekriveni ogledalima i muku te zadušnice reflektiraju u milijune svjetlaca. Iz zvučnika struji glas koji govori imena i dob tih majušnih bića, umorenih na pragu života. Supruga i ja držali smo se za ruke, plakali i nadali se da su sve te paljenice jednom postale zvijezde, da su maleni ipak završili u nekim galaksijama gdje će ih zlo zauvijek ostaviti na miru.
O najnedužnijima od nedužnih riječ je i u filmu “Dianina lista” čija proizvodnja (faze je moguće pratiti i na mrežama Facebook i Pinterest) pod okriljem produkcijske kuće Hulahop upravo traje. Nova dokumentarna dugometražna avantura redateljice Dane Budisavljević (javnosti poznate po remek-djelu o ljubavi i autanju drukčijih “Nije ti život pjesma Havaja”) ponovno je vođena iznimnim društvenim razlozima. Kao junakinja ovog filmovanog dokumenta pojavljuje se Diana Budisavljević (1891-1978) žena još uvijek nedovoljno poznata na ovdašnjim prostorima, a njezin heroizam i čovjekoljublje zadužili su desetke tisuća ugroženih dječjih života. Rođena Austrijanka, iz ugledne insbruške porodice Obexer, udajom za zagrebačkog doktora srpske nacionalnosti Julija Budisavljevića, preselila je u Zagreb. U osvit drugog velikog svjetskog pokolja 20. stoljeća, Diana Budisavljević zanemaruje udobnost građanske klase i, riskirajući osobnu sigurnost i sigurnost svoje porodice, žestoko se uključuje u pomaganje bližnjima. U jesen 1941. započela je pomagati pravoslavnim ženama i djeci zatvorenima u sabirnom logoru Loborgrad. Dianina akcija vrhunac postiže u ljeto 1942. U nizu transporta iz koncentracijskih logora Jasenovca, Stare Gradiške, Mlake i Jablanca (uz pomoć dvadesetak anonimnih i hrabrih suradnika zaposlenih u raznim institucijama Nezavisne Države Hrvatske) ona izvlači tisuće teško bolesne i izgladnjele srpske djece, zbrinjavajući je u domovima i obiteljima Zagreba i okolice. Do kraja rata Dianina lista nesebičnosti obuhvatila je oko 12 000 izbjeglica i spasila više od 10 000 djece iz NDH-zijskih kampova uništenja. Na žalost, novi poredak 1945. nije mogao otrpjeti zasluge jedne žene pripadnice građanske klase, i posve ju izbrisao iz memorije, odnosno njene zasluge pripisao bezdušnim aparatčicima kakvi nailaze nakon svake revolucije.
“To je bio najljepši dar koji sam u životu dobila – mogućnost da ljude spasim od sigurne smrti…”, zapisala je u svom Dnevniku Diana Budisavljević. Na temelju pronađenog Dnevnika i trogodišnjih istraživanja, redateljica Dana Budisavljević namjerava rasvijetliti taj čudesni dar herojske empatije.
I u današnjoj Hrvatskoj klerofašizam manje-više ustrajno turira, ne dopuštajući da se motori spalionica potpuno ugase. Biskupi besramno okreću leđa Danu sjećanja na žrtve Holokausta a pijani visoki funkcioneri “lijeve” vlasti po noćnim klubovima pjevaju fašistoidne pjesme. Srećom, “Dianina lista” upravo se rađa i junački prkosi nezdravom vonju ovoga autističnog ravnodušnog društva.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s